3. kolo kulinářských akcí GPSC se mělo nést ve znamení speciálních hostů. Zdenku a mne napadla spousta možností: od samotného velkého mistra Jožky Vöröse, přes odborníka na víno Lojzu Jančoviče, až po kamaráda Romíka Trojanů. Nakonec sme si řekli, že místo zábavy zkusíme umění a know how speciálního hosta vrazit do papů a pití samotného, a požádali jsme skupinu someliérů z www.dobravina.cz, aby nám pomohli sesnoubit vína s naším delikatesním menu. Dle mne se výsledek moc povedl a všichni členové si (ne)přítomnost speciálního hosta užili :-).
Jak je známo, kvalitní pokrmy začínají u kvalitních surovin, proto jsme již od samotného počátku nic nepodcenili. |
Delikatesní menu:
Maso je grunt :-). |
- Lehký sezónní salátek z mladého špenátu ala Zdenka s čerstvým avokádem; přírodními kuřecími nugetkami marinovanými ve směsi citrónu, rozmarýnu a citrónového tymiánu; na panenském olivovém oleji grilovanými třešňovými rajčátky a piniovými oříšky; zpestřený praženými mandličkami a osvěžený zálivkou ze sedmero bylinek.Salátek byl zasnouben Savignonu 2007 „Cuvée A“ Touraine AOC Damaine Guy Allion z oblasti Valée da la Loire.
- Krém ze sezónního bílého chřestu s grilovanou ciabattou a ztraceným vejcem ala Jamie Olivier byl zasnouben s Chardonnay 2007 VdP de Jardin de la France Guy Allion „Fût de Chêne“ taktéž z oblasti Valée da la Loire.
- Grilovaná makrela ala BBC byla zasnoubena s ročníkem 2007 Sylvaneru od Paula Ginglingera.
- Sezónní sorbet z čertvých limetek, citrónů a mladé máty ala Jamie.
- Sezónní mix grill (Jehněčí kotletky, Kančí panenka, Hovězí svíčková a Jehněčí prdýlka) ala Zdenka v marinádě Mr. Kšáni s rannými brambůrkami pečenými ve slupce a snítkou ogrilovaného baby asparagusu svázaného anglickou slaninou se zasnoubil s Pinot Noir 2007 „Gargantuavis“ VdP Haute-Vallée de l‘ Aude – A. Joyeuse.
- Jako desert – sorbet ze sezónního manga s brownie ala Jamie a nugátovým dortem ala Emanuele Ridi se snoubili s 10ti letým Royal Oporto.
Pár foteček jako obvykle k nalezení ve fotogalerii.
JJ