Kutná hora (12.4.2009)

Po sportovním pátku jsme ve slunnou velikonoční neděli vyrazili se Zdenkou na výlet do Kutné Hory nebo možná lépe řečeno na Kutnohorsko. Začali jsme prohlídkou zámku ve vesničce Žlaby, i když jak Zdenka říká, je to podfuk, protože v celé vesnici nenajdete jediný žlab :-).

zámek Žleby


Po prohlídce Žlabů bez žlabů jsme přejeli na prohlídku, jak kniha říká „našeho nejhezčího a nejvýznamnějšího empírového zámku“ Kačina. Pravděpodobně proto, že jiný empírový v Čechách není :-). Zámek je na okraji víc jak 200 Ha parku. Vznikl na začátku 19. století jako letní sídlo nejvyššího purkrabí Českého království Jana Rudolfa Chotka.

zámek Kačina

Další na řadě již byla přímo Kutná Hora, konkrétně Sedlec, ještě konkrétněji hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí. Kostnice je největší v ČR a obsahuje pozůstatky (kosti) více jak 30 tisíc obětí moru a válek. Z kostí je tu mj. vytvořen oltář, schwarzenberský znak (zajímavý je kostlivec havrana klovající oko z hlavy turka v pravé spodní části erbu) a lustr, který obsahuje všechny kosti lidského těla.

Kostnice

Na závěr jsme probrouzdali Vlašský dvůr, Hrádek a chrám sv. Barbory. Bohužel jsme nestihli prohlídku stříbrné štoly v Hrádku, která sloužil jako mincovna. Vyrazilo se v ní více jak půl mld. pražských grošů.

Kutná Hora

JJ

PS: Pokud bych vám v některých pasážích připadal moc chytrej, tak nebojte, je to opsané z knížky :-).
PSS: Pokud byste měli zájem o více fotek, máte možnost ve fotogalerii :-).

Záložka pro trvalý odkaz.

Facebook comments:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>